Tips till dig som behöver hjälp med takläggning

Tjenare!

Här kommer lite tips på hur du kan lägga tak på bästa sätt. Man kan antingen lägga taket själv eller, för den som inte känner sig sugen på att klättra upp och ner på taket och riskera skador, anlita en takläggare, de är ju proffs på det här med takläggning!

Det finns olika material man kan välja att lägga taket med. Man kan till exempel välja betongpannor eller tegelstenar. Oavsett vilket material du väljer är det viktigt att titta till så att taket lutar minst 15 grader, för annars riskerar man att vatten inte rinner av och is bildas under vintern.

Fördelarna med betongpannor är främst deras låga pris och enkelhet i monteringen. Man kan dessutom enkelt kombinera pannorna med ett vindskydd av fibercement, vilket ytterligare minskar risken för isbildning.

Nackdelarna med betongpannor är främst deras vikt. Ett tak med betongpannor kräver därför ofta en starkare bjälklag än andra typer av tak. Dessutom kan pannorna, om de inte är impregnerade, vara mer känsliga för vatten och frost.

Tegelstenar är ett annat mycket populärt material för takläggning. Fördelarna med tegelstenar är att de ger ett mycket hållbart och tåligt tak, samtidigt som de är lätta och enkla att hantera. Tegelstenarna kan dock vara ganska dyra, så det är viktigt att tänka på budgeten när man väljer material till taket.

Oavsett vilket material du väljer för din takläggning, så är det alltid bra att anlita en erfaren takläggare för bästa resultat! Du kan lära dig mer om takläggning genom att du läser om det på internet, men om du tycker att det verkar för svårt så är det ju mycket bättre att du vänder dig till någon som är utbildad inom detta, jag bor ju här i Stenungsund och här finns några företag som kan vara till hjälp när det kommer till just takläggning.